вторник, 12 юни 2012 г.

Живот в България


Днес бях на интервю за работа. В известен супермаркет в София (няма да казвам имена). Условията, които ми предлагат бяха - 6 работни дни по 8 часова смяна/ 8 и половина, като 1 седмица съм сутрин, 1 съм след обед. Първа смяна е от 6 часа до 14 и 30, а втора е от 14 часа до 21 и 30/22.
До тук добре, нямам против да работя. Обаче за малко да се изсмея, когато чух, че имам само 1 почивка от 30 минути, която трябва да си разделям на по 10 минути, за да не затруднявам колегите. Да съм я разделяла на по 2/3 пъти. Та това е смешно. Нормален човек за 10 минути реално погледнато нито може да си почине, нито да яде, нито нищо. Трябва да съм супермен за да направя всичко това за 10 минути.
В обявата пишеше, че заплащането е едно. Там ми казаха друго, съответно по ниско, и за това нямах нищо против, нали са пари сега, но след като ми заявиха, че се плащат на следващия месец. Демек аз ще работя 2 месеца, за да си получа парите за 1-ния, и ако реша да напусна за втория няма да ми платят, с което ще си спестят пари.
Дадоха ми кординати и ми казаха, че ще ми се обадят.
Е, преди малко ми се обадиха, одобрена съм, да съм отишла еди-кога-си да си дам документите и в същия ден да почна втора смяна.
Жената, с която разговарях беше много любезна, попитах я къде ще работя (в кой магазин) и тя ми заяви, че това се определя след подписването на договора.
Е, аз идиот ли съм?! Ще ме пратят в Тутракан да работя, ще ставам в 3 часа през нощта за да стигна.
След като продължи да заеква на въпросите ми отказах на работата, звучеше изключително изненадано, дори млъкна. Пожелах й приятен ден и затворих.
Предположенията ми за този супермаркет се потвърдиха, особено след като прочетох мнения от бивши служители как не им плащали, удържали им от парите и не ги оставяли да си починат и за 10 минути.
Е нямам думи просто.
Имам желание да работя, но нямам желание да ме тъпчат и прочие и прочие... Това е да си гражданин на скъпата България.
Пълна трагедия!


8 коментара:

  1. Ужас! Да не давам много акъл, защото не съм съвсем наясно с нещата в БГ, но все пак, ако знаеш английски не е ли по-добре да си потърсиш нещо в някоя чужда фирма? Може би customer service?

    ОтговорИзтриване
  2. На мен ми трябва работа за 2 месеца и нямам големи предпочитания. Пуснах си cv-то на 20 обяви в jobs.bg да видим какво ще стане. Не съм сещала за customer service. Трябва да се провери, мерси. :)

    ОтговорИзтриване
  3. Познато ми е до болка. Преди около 2 месеца ме викнаха на интервю за барман (това пишеше в обявата). Реално се оказа, че се работи и като барман, и като сервитьор за 320(!!!) лв на месец и бакшиша се отчита! Това последното просто ме довърши. И човекът също беше много изненадан като отказах работата, едва ли не съм страшната късметлийка, че съм одобрена....

    ОтговорИзтриване
  4. Да и на мен ми звучеше разочарована. Ама на челото ми не пише 'идиот'. Масово е така в България, аз просто не знам.

    ОтговорИзтриване
  5. Има време за всичко, ще дойде и онова, когато ще си спомняш с усмивка за тези времена. Първата ми работа беше в ресторанта на хотел "Родина"- отсервирах едно лято, за да отида на море. Сега ми е весело и приятно като си спомня за тогава, но ТОГАВА се чувствах много нещастна, че повечето ми дружки се бяха уредили на по-приятни местенца а аз събирах мръсни чинии. Успех в търсенето!

    ОтговорИзтриване
  6. Е, този момент все някога ще дойде. Мерси, надявам се да имам ^.^

    ОтговорИзтриване
  7. Не знам кой от 2-та варианта е по-неприятен - да кандидатстваш на куп места и така и да не ти се обадят или да те поканят на мило интерю, в което ти предлагат ужасни условия?
    Наскоро познат ми се оплака, че е бил нает във фирма за производство на пластмасови изделия, но освен да помага за производството, от него се е очаквало също така да бъде секретар и шофьор. Че последните две задължения са негови, разбира постфактум. Цяло чудо е да се попадне на свестни работодатели!
    Стискам палци да си намериш нещо подходящо!

    ОтговорИзтриване
  8. За тази седмица отказах 2 работи. Наистина работа има, но условията са ужасни.
    Ама какво да се направи.

    ОтговорИзтриване